×
ARAMA

Ben yeni bir Hristiyan’ım. Şimdi ne olacak?

Hristiyan yaşamına nereden başlamalı?

Oregon Üniversitesi’ndeki ilk yılımda Hristiyan oldum. Tanrı ve Kutsal Kitap hakkında bildiklerimi 1 ile 10 arasında bir çizgide ölçecek olsaydım (1 “hiç fikrim yok” ve 10 “bir manastırda büyütüldüm”), ben eksi 30’a denk gelirdim. Çocukluğumda hiçbir zaman kiliseye gitmemiştim ve Rab’bi tanımadan önce oldukça hızlı bir yaşam sürüyordum.

Bir defasında Kutsal Kitap’ı okumaya çalışmıştım, ama aptallık bu ya, başlangıç kısmından başlayıp Yaratılış kitabının ilk 20 bölümünü okuduktan sonra vazgeçmiştim (Kutsal Kitap’ın iki bölümden oluştuğunu nereden bilecektim?) Yıllar sonra Yeni Antlaşma diye bir bölümün var olduğunu öğrendim ve orada İsa’yla ilgili birçok şey öğrenebilirdim… ve inanın öğrenecek çok şeyim vardı!

O halde Hristiyan yaşamına nereden başlayabiliriz? Daha çok büyüyüp Tanrı’yı nasıl öğrenebiliriz? Tanrı ile ilişkim başladığı sırada kendi kendime sorduğum ilk sorular bunlardı. Belki siz de bunlara benzer sorular sormaktaydınız. Tanrı ile ilgili konular hakkında o kadar az şey biliyordum ki aklımdan geçenlerin bazılarını sözcüklere dökmekte bile zorlanıyordum. Neyse ki benden daha olgun bir Hristiyan dostum bana bu alanlarda büyümeye başlamanın dört basit yolunu gösterdi. Bunları hala hatırlıyorum, İsa ile yürümeme başlamamın üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen bunları bugün bile kullanıyorum. Duam o ki Hristiyan yaşamı adını verdiğimiz bu yaşamda sizi neyin beklediğini keşfederken bunlar size de yardımcı ve destek olsunlar.

Tanrı’yı Dinleyin

Kutsal Kitap bizim Tanrı’yı tanımamız, kim olduğunu bilmemiz ve yaşamımız için ne istediğini anlamamız için korunmuş olan Tanrı’nın sözü ve iradesidir. 2. Timoteos 3:16 der ki “Kutsal Yazılar’ın tümü Tanrı esinlemesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek ve doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır. Bunlar sayesinde Tanrı adamı her iyi iş için donatılmış olarak yetkin olur.” İşte bu nedenle her gün Kutsal Kitap okumak için zaman ayırmalıyız. Eğer kolay anlaşılır bir Kutsal Kitap tercümeniz yoksa, yakınınızdaki bir Hristiyan kitabevine gidip anlaşılır tercümesi olan bir Kutsal Kitap satın alın. Eğer bu mümkün değilse Kutsal Kitap’ı birçok kütüphaneden ödünç alabilirsiniz. Yeni Antlaşma’daki Yuhanna Müjdesi ile başlayın. (Bazen sadece “Yuhanna” olarak da adlandırılan bu kitap, Yeni Antlaşma’nın dördüncü kitabıdır, başlarda yer alır ve sonlarda yer alan 1. Yuhanna, 2. Yuhanna ve 3. Yuhanna ile karıştırılmamalıdır.) Ben sorularımı ve gözlemlerimi not almak için bir günlük ya da not defteri kullanmayı severim. Okuduğunuz her bölüm için şu soruları yanıtlamaya çalışın: Tanrı ya da İsa hakkında ne öğreniyorum? Metinde sözü edilen ve uygulamaya başlamam ya da tamamen kaçınmam gereken şeyler var mı? Bunu yapmak Kutsal Kitap’ın bugün de günlük yaşamınız için oldukça pratik faydaları olduğunu gösterecektir. Yuhanna’yı bitirdikten sonra Vahiy kitabına kadar okumaya devam edin.

Kutsal Kitap’ı okuduğumuzda Tanrı’nın bizleri ne kadar sevdiğini öğreniriz. “Bakın, Baba bizi o kadar çok seviyor ki bize ‘Tanrı’nın çocukları’ deniyor. Gerçekten de öyleyiz!” (1. Yuhanna 3:1). İsa’yı Kurtarıcımız ve Rabbimiz olmak üzere davet ettiğimiz için tamamen yeni bir halk olduğumuzu öğreniriz. Efesliler 1:3-14’ü okuyun ve şimdi bir Hristiyan olduğunuza göre sizin için geçerli olan şeylerin bir listesini yapın. Ne kadar harika, öyle değil mi?

Tanrı’yla Konuşun

Dua, Tanrı ile sağlıklı bir yürüyüşün en önemli öğelerinden biridir. Baba ile ilişkimin belki de en çok sevdiğim kısmıdır. Düşünsenize, TANRI ile konuşabiliyoruz! Her zaman, herhangi bir yerde, ne ruh halinde olursak olalım, hem denenme hem de sevinç anlarında. İbraniler 13:5 Tanrı’nın bizi bırakmayacağını ve terketmeyeceğini söyler. Bu, böylesine bir sevgiyi ve adanmışlığı hiç yaşamamış olanlarımız için özellikle iyi bir haberdir. Artık böyle bir ilişkimiz var… çünkü Tanrı yalan söylemez ve fikrini değiştirmez (Çölde Sayım 23:19; Titus 1:2; İbraniler 6:18). Ve her zaman bizimle olduğu için onunla her zaman sohbet edebiliriz. Dua basit bir şekilde Tanrı ile konuşmaktır. Dinsel bir ses tonu ya da özel sözcüklere gerek yoktur. Mezmur 62:8 bize “içimizi O’na dökmemizi” söyler.

Ben dua etmeye başladığımda bir kısaltma bana çok yardımcı olmuştu: ÖİŞY. Şimdi bir kez daha hatırlatayım, eksi 30’dan başlamıştım, yani hiçbir şey bilmiyordum. Evimizde dua edilmezdi, biz sadece dilekte bulunurduk – doğumgünü pastası üzerindeki mumları söndürmeden önce ya da gece gördüğüm ilk yıldızın ardından dilek tutardım. Daha önce hiç dua etmemiştim, bu nedenle ilk başta biraz zorlandım, ancak ÖİŞY sürecini kullanmak bana çok yardımcı oldu.

Övgü...Tanrı’yı kimliği için yücelttiğimiz bölümdür: sevgi golu, iyi, sevecen, anlayışlı, lütufkar vs. Kutsal Kitap’ı okuyup Tanrı hakkında öğrendiğiniz şeyleri yazıya geçirdikçe Tanrı’yı övmek için gittikçe daha çok nedeniniz olacak. Aynı zamanda her gün bir Mezmur okumaya başlayın – yaklaşık 3-5 dakikanızı alır – ve her bir Mezmur Tanrı’nın karakterinin ve yollarının yeni boyutlarını anlattıkça onu övün.

İtiraf... büyümenin anahtar öğelerindedir. Günah, Tanrı ile aramızdaki paydaşlığın önünü tıkar. Yaşamımızda Kutsal Kitap’ın yanlış olarak nitelendirdiği bir davranış ya da eylem varsa suçlu ve Tanrı’dan uzak hissederiz. İtiraf burada devreye girer. 1. Yuhanna 1:9’a bakın. Ardından itiraf edilmemiş günahın sonuçları ve bu konuyla nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda Mezmur 32:3-5’i okuyun.

Şükran... Tanrı’ya yaptığı her şey için teşekkür etmektir. Mezmurlar yine Tanrı’nın bizim için yaptığı tüm şeyleri hatırlamak için bakabileceğimiz iyi bir yerdir. Mezmur yazarının sözlerini kendi sözleriniz gibi kullanın. Tanrı’yla sade bir şekilde konuşmayı öğrenmek için iyi bir yoldur.

Yakarış... hem kendimiz hem de yaşamımızdaki diğer kişiler için dua edebileceğimiz bölümdür. Ben bir dua listesi yapmayı seviyorum. Bu listeye belirli bir konuda kendim ya da başkaları için Tanrı’ya yakarmaya başladığım ve duamın yanıtlandığı tarihi yazıyorum. Belirli konular için tek tek, beklenti dolu ve sadık bir biçimde dua edin. 1. Yuhanna 5:14-15 eğer Tanrı’nın iradesine uygun bir biçimde dua edersek bizi işitip yanıtlayacağını sözler. Ancak “peki Tanrı’nın isteğini nasıl bilebilirim” diye soracak olursak bu da bizi tekrar başladığımız yere getirir… Tanrı’nın Sözü’nü okumak.

Tanrı’yı Tanıyan Başkaları ile Konuşun

Buna basit bir biçimde paydaşlık adı verilir: İsa’yı seven diğer insanlarla birlikte zaman geçirmek. Bu kilisede, Kutsal Kitap çalışma grubunda ya da küçük grupta olabilir. Birlikte büyüme amacını taşır (Elçilerin İşleri 2:46-47). Birçoğumuzun yeni arkadaşlıklar kurması ve eğlenmek için yeni yollar bulması gerekecek. Diğer inanlılarla zaman geçirdikçe davranışlarımız değişmeye başlar ve bizden daha olgun inanlıların neye benzeyip nasıl davrandığını öğreniriz.

Başkalarıyla Tanrı Hakkında Konuşun

Buna tanıklık adı verilir. Adanmış elçi Pavlus’un 2. Korintliler 5:17-20’de yazdıkları çok hoşuma gider: “Bir kimse Mesih'teyse, yeni yaratıktır; eski şeyler geçmiş, her şey yeni olmuştur.Bunların hepsi Tanrı'dandır. Tanrı, Mesih aracılığıyla bizi kendisiyle barıştırdı ve bize barıştırma görevini verdi. Şöyle ki Tanrı, insanların suçlarını saymayarak dünyayı Mesih'te kendisiyle barıştırdı ve barıştırma sözünü bize emanet etti. Böylece, Tanrı aracılığımızla çağrıda bulunuyormuş gibi Mesih'in adına elçilik ediyor, O'nun adına yalvarıyoruz: Tanrı'yla barışın.” Arkadaşlarıma Mesih ile yeni ilişkimi anlatmadan duramıyordum! Yaşamımı değiştirdiği, beni bağışladığı ve beni mümkün olduğunu bile bilmediğim bir şekilde sevdiği için başkalarının da benim sahip olduğum şeye sahip olmalarını istedim. Tabi ki bu konuda herkes benim kadar heyecanlanmadı, ancak isteğim çok güçlü idi. Kendileriyle Rab hakkında konuşmak istediğim on kişinin listesini yaptım ve bunu yapabilmem için O’nun bana bir fırsat vermesini beklemeye başladım. Ne mutlu ki şu anda başka birçok kişi daha Mesih’i tanıyor. Ne kadar harika bir şey, öyle değil mi? En içten duam o ki sevgili Kurtarıcımız İsa ile daha yakın bir ilişkiye doğru yürürken burada paylaştığım düşünceler sizin için ilerleme adımları olsun.